divendres, 28 de novembre del 2014

Busquem nous membres a La Fresca!


Al grup de consum La Fresca busquem nous integrants, persones interessades en l'agroecologia que vulguin conèixer què mengen, com es conrea o es fa créixer un aliment, que vulguin oferir als productors un tracte i un sou dignes i participar d'un tipus d'economia que, tot i que a petita escala, sigui justa per a productor i consumidor.

I bona, és clar. Què diem...? Deliciosa!


Per què busquem nous integrants?

Ningú ha dit que ser d'un grup de consum fos fàcil. Bé, sí que ho és, però demana constància: implica cert compromís (venir a recollir la cistella, fer-la de tant en tant, assistir a algunes assemblees...).

En una societat amb presses de vegades no ens permetem el temps que necessita cada cosa.

Per això, de vegades no a tothom li és possible mantenir aquest compromís (quan hi ha canvis de feina, canvis de residència, etc) i patim alguna baixa.

Per això actualment a La Fresca necessitem trobar nous integrants perquè el nostre grup sigui sostenible i siguem prou membres per poder gaudir dels recursos de què disposem (local, gestió i productors). 

Però què hi guanyaré si m'apunto al grup de consum? 

  • Fer que els productors que ens proveeixen puguin mantenir el seu model econòmic: respectuós amb el medi ambient; just amb l'entorn que els envolta i que sovint també implica un projecte social més enllà del producte en si.
  • Projectes d'integració de persones amb diversitat funcional.
  • Recuperació de llavors.
  • Recuperació de tècniques tradicionals.
  • Lluita contra l'agricultura transgènica.
  • Recuperació econòmica en zones rurals.
  • ...
  • Fer barri. Ens trobaràs al c. Virtut, 17, prop de plaça del Sol. Coneixeràs gent del barri; iniciatives interessants; persones amb idees, empenta i ganes de moure el món. I faràs barri, país, societat... "calorcillo humano", vamos. 
I per què és millor que anar al Veritas?

El Veritas mola, és un gran súper, hi trobaràs de tot i fins i tot comença a
abaratir preus. Però saps que fa servir intermediaris? T'has preguntat què cobra el jornaler que et recull la col? Què cobra el que et ven el pa al mostrador? Saps que porten productes d'altres països que també creixen o es conreen aquí?

A La Fresca tractaràs directament amb el productor; no pagaràs l'intermediari; els productors t'explicaran com treballen, com s'organitzen i què guanyen; decidiràs sobre la petjada ecològica derivada del transport i, com que tindràs producte de temporada, aprendràs a valorar cada aliment pel que és, com es cuina, com treure'n el màxim profit.


I per què el vostre grup de consum i no un altre?

En aquest sentit, defensarem sempre que vagis a qualsevol cooperativa o grup de consum, ja és molt! Però els nostres avantatges són aquests:

  • Defensem les cistelles tancades: de verdures o de peix, dels productors que no poden escollir com els anirà la collita o la pesca. Es pot saber si les cols sortiran a temps? O si la setmana vinent els tomàquets ja estaran prou madurs? O si a la mar hi ha seitó o aquell dia es podrà pescar popet? Ara pot semblar molt dur pensar que no cuinaràs allò que et ve de gust, però en poc temps apreciaràs poder tenir allò que la terra i el mar et donen.
  • Com ja hauràs anat veient pel que t'hem anat explicant... consumim i fem política alhora. Pensem que més enllà de partits, manifestacions i LIKES al Facebook, el treball i el debat que es fan al grup, la tria de productors i projectes i el tipus de consum que fem a La Fresca, són fer política. Busquem, triem i mengem pensant que així ajudem a construir un món on ens agradarà que hi visquin el que vindran. Sona fort, però pensa-hi. Per què no?
  • Som un grup de consum efectiu: potser si has arribat fins aquí penses que som complicats ideològicament parlant, però des del punt de vista pràctic som senzills i ràpids. Les nostres assemblees no duren gaire, fem les cistelles en un pim-pam, ens repartim les tasques entre tots perquè tothom tingui una mica de feina i ningú se saturi, ens ajudem molt els uns als altres quan algú no pot fer alguna tasca o recollida...

    Vaja, que som l'hòstia! :D

T'hi animes?
En vols saber més?
Vols venir un dia a veure'ns i conèixer el projecte in situ?

Escriu-nos a cooperativa.lafresca@gmail.com, vine un dijous a les 19:30 h [Virtut, 17 08012 Gràcia] o directament truca'ns si t'és més fàcil [687 388 392 Marta].


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada