dijous, 18 de gener del 2018

És de qualitat el peix de La Platjeta?


En els darrers temps a La Fresca hi va haver dos preguntes que les consumidores van voler preguntar al nostre proveïdor de peix, La Platjeta. Us remetem, en negreta, les qüestions que els vàrem fer, i les respostes que ens han donat. 

Com es controla la mida dels peixos que ens oferiu?

Com a treballadors del món de la pesca i la gran tradició que portem al darrere, tenim un gran respecte per consumir espècies madures i sempre dins de la llei. Com a pescadors, tenim molts indicadors i requeriments legals que ens ajuden a controlar les mides mínimes establertes per la llei. Una és que el tamany de les xarxes que és completament reglamentari i es controla dues vegades a la setmana de forma interna i amb inspeccions regulars per part de la Generalitat i la Guàrdia Civil (les xarxes s'encongeixen i canvien les formes amb el seu ús i hem de garantir que es mantenen en les mides adequades mentre es treballa). Seguidament i després de la captura, el peix es tria per espècies i per mida de forma manual. Segons aquestes tries, es fan fotografies de les mides i es transmet en el diari de bord de les embarcacions a les administracions. Quan arriba a la llotja, s'inspecciona la mida del peix abans de ser venut, ja sigui de forma de venta directa o en la subhasta, el cap de llotja se n'encarrega.  En el moment de muntar les cistelles, nosaltres fem un nou control de que la qualitat, l'estat i la mida del peix sigui adequat.  Obviament, pot passar que se'ns escapi algun peix una mica més petit depenent de les quantitats de cistelles que es preparen, però en tot cas, sempre estarien dins la legalitat.



Són els vostres cefalòpodes sempre frescos?

Respecte al que ens comentàveu de la sípia, els nostres productes sempre són frescos i de pesca de proximitat. Intentem sempre consumir productes respectuosos, per tipus de pesca i per època de l'any.  Hi ha espècies que varien la textura segons l'època de l'any.  Per exemple, si és l'època en que la sípia es pescada per arts menors, les cistelles porten aquestes, i no les d'arrossegament, així garantim i preservem les pesques mes tradicionals amb les que col.laborem. D'altra banda, per exemple, quan la sípia o d'altres cefalòpodes són pescats amb escamarlans, o similars, la textura de la pell i la 'carn' varia considerablement, perquè els escamarlans 'pessiguen' i tenen la pell més dura. Tot això són exemples de factors que poden afectar a la percepció de tipus i gust d'espècies.

Obviament tenims tota la documentació de compra i de traçabilitat a la vostra disposició.

Igualment, ens sentim orgullosos de vosaltres com a consumidors per tal que ens pugueu ajudar a detectar possibles irreguralitats, en la qualitat, mides, etc i que, al mateix temps, estigueu acostumats a una qualitat tan bona de peix fresc que pugueu notar les petites diferències que hi pot haver entre aquests productes.


Salut i bon peix!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada